Haber

Kandilli duyurdu: Marmara ve çevresine erken uyarı sistemi kuruluyor

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından, Marmara Denizi ve Adalar çevresinde yeni “Çok Disiplinli Tsunami Gözlem ve Erken Uyarı İstasyonları” kuruluyor.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul Valiliği, İl Afet Riskini Azaltma Planı kapsamında Marmara Denizi ve Adalar çevresine yerleştirilecek 20 yeni “Çok Disiplinli Tsunami Gözlem ve Erken Uyarı İstasyonu” için çalışmalara başladı.

TSUNAMİLER TAKİP EDİLECEK

Kartal Belediyesi Su Sporları Merkezi’nde ilki devreye alınan yeni tsunami erken uyarı sistemleriyle, Marmara Denizi’nde deprem sonrası oluşabilecek tsunamiler izlenebiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Haluk Özener, bu yeni istasyonlarla sadece Türkiye’de değil, Akdeniz, Ege ve Karadeniz’e bağlı denizlerde de 15 farklı ülkeden 21 kuruma erken uyarı mesajı gönderilebileceğini kaydetti.

Enstitü’nün, “Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi” olarak 1 Temmuz 2012’den bu yana başta AFAD olmak üzere abonelerine 45 tsunami uyarı bildirimi ilettiğini belirten Özener, “İl Başkanlığı kapsamında kurduğumuz yeni istasyonlarla Afet Riskini Azaltma Planı ile başta İstanbul olmak üzere tüm Marmara Bölgesi’nde deniz seviyesi artırılacak.” “Değişiklikler 7/24 daha yakından takip edilecek. Multi-disipliner istasyonlarımız deniz seviye sensörü, ivmeölçer, meteorolojik sensörler ve GNSS alıcısından oluşuyor. Amacımız olası bir Marmara depremi sonrasında oluşabilecek tsunami potansiyelini gözlemleyerek, Bu konuda erken uyarı mesajı gönderilerek olası can kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.” kullanılmış. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu