Teknoloji

Kaplumbağalar Dünyanın Korkunç Nükleer Bomba Tarihinin Zaman Kapsülleri Olabilir

20. yüzyılın ikinci yarısında insanlar Dünya’yı atom bombalarıyla bombalamakla meşgulken, dünya çapında deniz ve kara kaplumbağaları sessizce (ve çok yavaş) yaşıyorlardı. Onların haberi olmadan, korkunç patlamaların mirası kabuklarının derinliklerine kazınmıştı.

Yeni araştırma, atom bombası test sahaları ve nükleer atık depolama sahalarının yakınında bulunan deniz ve kara kaplumbağalarının kabuklarını inceledi. Bilim adamları kabuklarının keratin katmanlarında şunu buldular: nükleer serpintiden kaynaklanan antropojenik uranyumun açık izlerini keşfettiler.

Tıpkı ağaç halkaları gibi bu hayvanların kabukları da ” çevresel bilgi deposu ” misyonun katmanlar halinde büyüdüğünü görüyor. Araştırmacılar yeni makalelerinde bunun nükleer bomba patlamalarının tarihini yeniden yapılandırmak için bir araç olarak kullanılabileceğini açıklıyor.

New Mexico Üniversitesi ve Los Alamos Ulusal Laboratuvarı, ilk atom bombasının doğduğu yer Bilim adamları . Marshall Adaları Cumhuriyeti’nden bir yeşil deniz kaplumbağasının, güneybatı Utah’tan bir çöl kaplumbağasının, Güney Carolina’daki Savannah Nehri Bölgesi’nden bir nehir kaplumbağasının ve Oak Ridge Koruma Bölgesi’nden bir kutu kaplumbağanın kabuklarında olağandışı uranyum izleri doğu Tennessee bulundu.

Nükleer olayların örtüştüğü kabuklar

Kabuklardaki bazı uranyum izleri nükleer olaylarla yakından örtüşüyor. Oak Ridge Koruma Bölgesi’nden ağaç kabuğu, 1955’ten 1962’nin ortalarına kadar büyüme halkalarında uranyumun izleri vardı . Bu izler 1958’de zirveye ulaştı ve yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyumun bölgedeki havaya salınmasıyla doğrudan ilişkili görünüyor.

Marshall Adaları’ndan gelen kabuk özellikle dikkat çekicidir. Harika bir doğaya sahip bu uzak adalar kümesi, 1946-1958 yılları arasında oluşmuştur. ABD için Pasifik Deneme AlanıBir nükleer enerji santrali olarak hizmet verdi ve arkasında pek de güzel olmayan bir miras bırakan yaklaşık 67 nükleer teste tanık oldu.

1946’da Marshall Adaları’nda yapılan nükleer deneme.

Bu son çalışmada kullanılan yeşil deniz kaplumbağası kabuğu, bölgedeki nükleer testlerin sona ermesinden yaklaşık 20 yıl sonra, 1978’de bulundu. Enewetak Mercan Adası yakınında Yakalanan bir kaplan köpekbalığının karnından toplandı. Kaplumbağa nispeten gençti ve patlamadan sağ çıkması pek mümkün değildi, ancak kabuğunda hâlâ uranyum izleri bulunuyordu.

Araştırmacılar, kabuğundaki radyonüklid kanıtlarının, Atoll’daki temizleme faaliyetlerinin eski kirlenmiş çökeltileri nasıl harekete geçirdiğini gösterdiğinden şüpheleniyorlar. Alternatif olarak, buna atoll lagünündeki bomba neden olabilir. eski kirliliğin hala mevcut olduğunuve tahriş olmuş deniz yosunu ve alglerle beslenerek kaplumbağa kabuğuna ulaştığını gösterebilir.

Kabuklu sürüngenler atom bombalarının tarihinin izini sürmek için kullanılabilecek tek canlı değildir. Geçmişte mercan iskeletleriVe yumuşakça kabukları da kullanılmıştır. en uzun yaşayan omurgalılardan biri Grönland köpekbalığı gözlerişaşırtıcı derecede etkilidir.

Ancak araştırmacılar, deniz ve kaplumbağaların Dünya’daki nükleer faaliyetlerin tarihini geri getirmek için özellikle yararlı araçlar olduğunu söylüyor. Böylece bunların atom bombalarının gezegenimizi nasıl değiştirdiğine dair daha fazla araştırma için kullanılabileceğini umuyorlar.

Araştırma PNAS Nexus dergisinde yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu