Haber

Kılıçdaroğlu’nun sözleri Kars ve Ardahan’da nasıl karşılık buldu?

ARDAHAN / KARS – Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bir günde üç ilde miting düzenledi. Mitinglerin ilk durağı Ardahan, ikinci durağı Kars ve son durağı Uşak oldu. Kılıçdaroğlu’na her üç mitingde de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu eşlik etti.

Kılıçdaroğlu, ortak sorunları ve benzer coğrafyaya sahip olan Kars ve Ardahan’daki her iki şehrin halkına yönelik benzer vaatleri sıraladı. Kılıçdaroğlu’nun sözlerinin bölge halkında olumlu tepki bulduğunu söylemek mümkün.

Mitinge gelenlerin taşıdığı pankartlarda hükümete ve ekonomiye yönelik eleştiriler ön plandaydı.

HALKA SELAM YAPARKEN SEÇİM ALANINA GELDİ

Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet, sabah saatlerinde Kars Havalimanı’na ulaştıktan sonra karayoluyla 90 kilometre uzaklıktaki Ardahan’a gitti. Miting, Kongre Caddesi üzerindeki PTT kavşağında gerçekleştirildi. Kılıçdaroğlu, beraberindeki heyet ile mitingin yapıldığı alana seçim otobüsüyle gelerek halkı selamladı. Kendisine gösterilen ilgiden dolayı hoşlandığı gözlemlenen Kılıçdaroğlu, halkı selamlarken elleriyle sık sık ‘kalp’ yaptı.

Mitinge katılanlar, Kılıçdaroğlu’nun ekonomik vaatlerine olumlu yanıt verdi.

Ardahan, 1992 yılında Kars’tan ayrılarak il statüsü kazanmış bir ildir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ilk kez 1996 yılında yapılan genel seçimlerle temsil edilmeye başlandı ve o tarihten bu yana her dönemde iki milletvekili ile temsil ediliyor. AK Parti, 2002 genel seçimlerinden bu yana her seçimde Ardahan’dan bir milletvekili seçti. CHP ise 1999 ve 7 Haziran 2015 seçimleri dışındaki tüm seçimlerde Ardahan’dan bir milletvekili çıkarmayı başardı. 7 Haziran 2015 seçimlerinde oyların yüzde 30,1’ini alan HDP, Ardahan’da birinci parti oldu ve ilk kez milletvekili seçildi. Aynı yıl 1 Kasım’da tekrarlanan seçimlerde sıralama tamamen değişti. AK Parti ve CHP’nin oylarını artırdığı seçimde HDP oy kaybetti. Sonuç olarak milletvekillerinden birini AK Parti, diğerini ise CHP aldı.

Kemal Kılıçdaroğlu, miting alanına giderken halkı ‘kalp’ işaretiyle selamladı.

AK Parti’nin kurulduğu ve ilk kez katıldığı 2002 seçimlerinden bu yana Kars’ta her seçimde en az bir milletvekili çıkardığı görüldü. Öte yandan CHP, en son 2002 seçimlerinde Kars’tan, 2007 seçimlerinde ise MHP’den milletvekili çıkarmayı başardı. Mecliste üç milletvekili ile temsil edilen Kars’ta son dört seçimde sadece AK Parti ve HDP’den milletvekili görmek mümkün oldu. HDP’nin AK Parti’yi oy çokluğu ile geride bıraktığı tek seçim yine 7 Haziran 2015 seçimleri oldu.

Seçmen, 14 Mayıs’ta Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini açıklamaktan çekinmiyor.

BELEDİYEDE OY VERİMLİ BİR TABANA SAHİPTİR

Son seçimlerde partilerin oy oranlarında önemli değişikliklerin yaşandığı Ardahan ve Kars’ta 14 Mayıs’ta büyük değişikliklerin olacağı tahmin ediliyor. Her iki şehirde de Kılıçdaroğlu rüzgarının estiğini söylemek mümkün.

Kılıçdaroğlu’nun yoğun katılımla gerçekleştirilen Ardahan mitingini izleyenlerin sayısı azımsanamayacak kadar fazlaydı. Kendilerini AK Partili veya MHP’li olarak tanımlayan binlerce kişi mitingi yaklaşık 50 metre ötedeki bir parktan izledi. Kentte kendisini AK Parti seçmeni olarak tanımlayan birçok seçmenin 14 Mayıs’ta Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini açıklamaktan çekinmediği ve bunun gerekçesini ‘değişim şart’ diyerek özetlediği ortaya çıktı. Ancak söz konusu meclis pusulası olunca seçmenin tabanının kaygan olduğunu söylemek mümkün. Bu nedenle seçmenin hangi partiye oy vereceği konusunun seçimin son anına kadar değişebileceği öngörülüyor.

Ardahan ve Kars’ta farklı inanç ve mezheplerden insanlar bir arada yaşıyor. Her iki şehirde de Caferi mezhebini takip eden Azerilerin çoğunlukla milliyetçi partileri desteklediği ve desteklemeye devam edecekleri düşünülüyor. Öte yandan Terekemes’in desteklediği siyasi parti, çoğunlukla adayın kim olduğuna göre değişiyor. Kentte yaşayan Kürtlerin çoğunluğunun Yeşil Sol Parti’yi, Türklerin çoğunluğunun ise AK Parti, MHP ve ÂLÂ Parti’yi desteklediği biliniyor. Dolayısıyla siyasi partilerin seçim sonuçlarındaki oy oranları birbirine yakın.

‘HALKA HİZMET EDERSEN, ARDAHAN’I VE TÜRKİYE’Yİ GELİŞTİRİRSİN…’

Ardahan ve Kars’ın en büyük sorunlarından biri işsizlik ve işsizlikten kaynaklanan göç. Her iki şehir de özellikle son yıllarda hızla göç almakta ve göç edenlerin büyük bir kısmını genç nüfus oluşturmaktadır. Ermenistan sınırındaki Kars ile Gürcistan sınırındaki Ardahan’ın öncelikli talepleri arasında sınır ticaretinin geliştirilmesi, sanayi bölgelerinin kurulması, tarım ve hayvancılığın güçlendirilmesi yer alıyor.

Her iki şehrin sorunlarını ve taleplerini yeterince bilen Kılıçdaroğlu, bu yöndeki seçim vaatlerini her iki mitingde de tuttu. Kılıçdaroğlu, Ardahan’da yaptığı konuşmada, “Halka hizmet ederseniz Ardahan’ı, Türkiye’yi de kalkındırırsınız” diyerek bölgede yapılması planlanan yatırımlara değindi. Kılıçdaroğlu; Ardahan, Kars, Erzurum, Ağrı ve Iğdır’ı kapsayan bölgenin özel ekonomik bölge ilan edileceğine değinen Bakan, bölgede tarım ve hayvancılığa dayalı entegre sanayi tesisleri kurma sözü verdi. Kılıçdaroğlu’nun Doğu Ekspresi treninin son durağının Ardahan olacağı sözü, Ardahan mitinginde büyük tepki aldı.

Ardahanlı ve Karslı seçmenin cumhurbaşkanlığı yarışında ‘Kılıçdaroğlu’ kararının net olduğu, her iki şehirde de miting alanlarının içindeki ve dışındaki vatandaşlardan ve sokağa yansımalarından anlaşılıyor. Ancak sokaktaki izlenime bakıldığında Yeşil Sol Parti ve CHP’nin milletvekilliği yarışında yükselişte olduğunu söylemek mümkün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu