Haber

Turgut Altınok AK Parti’nin Ankara Adayı Oldu! Keçiören’de ahlak polisi kurulduğu iddiaları doğru mu?

AK Parti ve Cumhur İttifakı’nın Ankara Büyükşehir Adayı belli oldu. Keçiören Belediye Başkanı Altınok, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni kazanmak için 31 Mart’ta seçmenin karşısına çıkacak.

Turgut Altınok, kamuoyunda Keçiören’deki çalışmalarıyla tanınıyor. MHP’ye yakın bir isim olarak öne çıkıyor.

O halde gelin Altınok’un siyasi tarihini birlikte inceleyelim.

Cumhur İttifakı’nın 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde Ankara’da aday göstereceği aday uzun zamandır merak ediliyordu. Perde arkasında sıkça konuşulan Turgut Altınok ismi oldukça sağlamlık kazandı.

Turgut Altınok, Ankara’nın Keçiören ilçesiyle özdeşleşmiş bir siyasetçidir. Son 30 yılda 4 farklı partiden yapılan seçimlerde bu ilçenin belediye başkanlığına aday olan Altınok, bu seçimlerden 3’ünü kazanmayı başardı.

En büyük hayali olan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı için yıllardır aradığı fırsat 2024 yılında geldi.

1957 yılında Ankara’nın Bala ilçesinde doğan Turgut Altınok, genç yaşlarından itibaren milliyetçi bir dünya görüşünü benimsedi.

1990’lı yılların başında MHP’nin Keçiören ilçe teşkilatlarında önemli görevlerde bulunan Altınok, 1994 seçimlerinde bu partiden Keçiören Belediye Başkan Adayı oldu.

Bu seçimlerin ardından tüm yaşamının ve siyasi kariyerinin özetlendiği Keçiören ilçesinde ilk kez başkanlık koltuğuna oturmayı başardı.

Keçiören’de büyük beğeni topladıktan sonra 1999 yerel seçimleri öncesinde MHP’nin yeni lideri Devlet Bahçeli ile anlaşamadı. Altınok’un adaylığını veto eden Bahçeli’nin Keçiören’de bir ismi daha aday göstermesiyle ortalık karıştı.

Bunun üzerine Turgut Altınok, gençliğinden beri içinde bulunduğu MHP’den istifa etti.

Fazilet Partisi’ne katıldı ve onun Keçiören adayı oldu.

Büyük başarı göstererek Fazilet Partisi’nin adayı olarak Keçiören’i kazanmayı başardı.

Böylece aynı ilçede iki farklı parti kimliğiyle seçim kazanarak orada belirli bir ağırlığa sahip olduğunu kanıtladı.

Ancak Fazilet Partisi’ndeki hayatı çok uzun sürmeyecekti.

Fazilet Partisi’ndeki bölünmenin ardından kurulan AK Parti’nin kurucu üyesi oldu. 2004 yılında AK Parti’den Keçiören adayı oldu ve yeniden kazanmayı başardı.

Böylece Turgut Altınok, üç farklı siyasi partiden Keçiören’e aday oldu ve üçünü de kazanarak ulaşılamaz bir rekora imza attı.

Ancak Turgut Altınok bununla yetinmeyecektir.

2009 yılında ise en büyük hayaline gözünü dikti: Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olmak. Bunun için üstesinden gelmesi gereken çok zorlu bir rakibi vardı.

AK Parti’nin Ankara adayı olabilmek için Melih Gökçek’le birlikte parti içi büyük bir mücadele başlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu çalkantıda Gökçek’in yanında yer aldı.

Gökçek’in kendisine tercih edilmesinden büyük hayal kırıklığı yaşayan Altınok, Keçiören adaylığını reddetti ve 2009’un hiçbir döneminde aday olmadı.

Bu kırgınlık sonucunda 2013 yılında AK Parti’den istifa etti.

2014 Yerel Seçimlerinde birçok partide adı anıldı. Altınok’un tercihi Büyük Birlik Partisi oldu ve bu partinin Keçiören adayı olarak seçimlere hazırlandı.

Aynı ilçede dördüncü partisinden aday olan Altınok, BBP’nin Keçiören’de yüzde 30 oy almasını sağladı. Bu büyük artışa rağmen yarışı ikinci bitirerek ilk kez mağlup oldu.

2014 yılından sonra özellikle Melih Gökçek Büyükşehir Belediyesi’nden ayrıldıktan sonra AK Parti’ye dönme kararı aldı.

2019 yılında yeniden AK Parti’nin Keçiören adayı oldu ve iki dönem aradan sonra yeniden Keçiören’de başkanlık koltuğuna oturdu.

2024 yılı geldiğinde 30 yıldır beklediği büyükşehir adayı olma fırsatı kendisine sunuldu.

Turgut Altınok’un siyasi geçmişine yönelik en büyük eleştiri, kendi seçmen tabanı dışındakilerin gözünde antipatik bir imaja sahip olmasıdır.

Milliyetçi ve muhafazakar yönü baskın olan Keçiören ilçesinde her zaman başarılı olan Altınok’un, bu ilçede oluşturduğu polis gruplarıyla ilçedeki farklı yaşam tarzlarına baskı yaptığı sıklıkla dile getiriliyor.

Sosyal medyada ‘ahlak polisi’ olarak adlandırılan bu ekiplerin sokakta öpüşen veya alkol alan kişilere müdahale ettiği söyleniyor.

Turgut Altınok’un Ankara genelinde kampanya yürütürken Mansur Yavaş’ı mağlup edebilmesi için daha kapsayıcı ve çoğulcu bir dil kullanması gerekecek.

Bunu başarıp başaramayacağını zamanla göreceğiz.

hazroajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu