Haber

Yargıtay’dan deprem kararı: ‘Valilerin sorumluluğu yok’

6 Şubat Maraş depreminin üzerinden bir yıl geçti. Halkçı Avukatlar’dan Avukat Tacettin Çolak, deprem bölgesindeki valilerin deprem öncesi ve sonrasında gerekli önlemleri almadığını, binlerce kişinin ölümüne, yaralanmasına ve çökmeye neden olduğunu belirterek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. binlerce binadan biri.

Çolak’ın hata şikayetini sürece alan savcılık, valilerle ilgili belgeyi Yargıtay’a gönderdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, yaptığı inceleme ve değerlendirme sonucunda valiler hakkındaki şikâyeti “işlememe kararı aldı”.

‘SORU BİLGİ VE BELGELERE DAYANMADIĞI ANLAŞILDI’

Cumhuriyet’ten Mehmet Oflaz’ın haberine göre kararda, depremin hemen ardından arama kurtarma çalışmalarının başlatıldığı belirtildi. Cumhuriyet Başsavcısı Şahin imzalı kararda özetle şu ifadelere yer verildi:

“… Deprem sonrasında yerel başsavcılıklarca yapılan incelemelerde, hasar gören/yıkılan ilgili bina ve/veya bölge ile ilgili valiliğin sorumluluğunun belirlenmesi ve depremden etkilenen vatandaşlarımızın arama kurtarma çalışmalarının yapılması durumunda, Depremin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirilmesi halinde durum dikkate alınabilecek. Bir eyleme ilişkin somut bir iddianın aynen ifade edilmesi halinde gerekli inceleme ve işlemlerin yeniden yapılmasının mümkün olduğu hususları göz önünde bulundurularak; “Deprem bölgesindeki valilere ilişkin iddiaların soyut ve genel nitelikte olduğu, somut bilgi ve belgelere dayanmadığı anlaşılmıştır.”

Çolak, “Suçluları kurtarmak için bu hukuk dışı kararlara imza atanlar da suç işliyor.”

Çolak, açıklamasına şöyle devam etti: “Merkezi ve yerel yöneticilerin denetim görevlerini yerine getirmemesi ve çürüyen alanların kullanıma açılması sonucu meydana gelen deprem felaketinde onbinlerce vatandaşımızın hayatını kaybetmesi ve binlerce yıkılan binanın varlığı. Deprem fay sınırının inşaatlara açılması ve kontrolsüz yapılaşmanın teşvik edilmesi, özellikle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin ve diğerlerini endişelendiriyor.” Savcıların hukuku uygulaması yetmezse, bu katı vicdanlara, hukuksuzlara ne söylenebilir? “Bu kadar ölüm ve yıkımın ardından başka hangi ‘somut bilgi ve belge’ istiyorlar?” İfadelerini kullandı.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu