Yurtdışına kaçırılan çini karo 19 yıl sonra Türkiye’de
Yurtdışına kaçırılan çini karo 19 yıl sonra Türkiye’de
ANADOLU’nun ender örneklerinden olan ve 2003 yılında yurt dışına kaçırılan 16. yüzyıl çini karosu, Londra’daki Bonhams Müzayede Evi’nde satışı durdurulunca Türkiye’ye getirildi. Ankara Vakıf Eserleri Müzesi’nde sergilenen çini, yakında çalındığı Adana Seyhan Ulu Camii’ne gönderilecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tarihi eser kaçakçıları tarafından çalınan vakıf eseri, yoğun çalışmaların ardından Türkiye’ye getirildi. Yapımına Ramazanoğlu Halil Bey tarafından başlanan ve 1541 yılında oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından tamamlanan Adana Seyhan Ulu Camii’nden 16. yüzyıldan günümüze kadar korunan paha biçilmez kiremit, tarihi eser kaçakçıları tarafından 2003 yılında sökülerek yurt dışına kaçırılmıştır. . . Vakıflar Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Şubesi ilgili kurumlarla temasa geçerek işin Londra’daki Bonhams Müzayede Evi’nde olduğunu belirledi. Anadolu’nun nadide örneklerinden biri olan çini karonun müzayedede satışa sunulduğu anlaşılınca Kültür ve Turizm Bakanlığı devreye girerek satışı durdurdu. Londra Büyükelçiliği tarafından 30 Kasım’da Türkiye’ye gönderilen çini karo, 3 Aralık’ta Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından teslim alındı. Çini, 5 Aralık’ta Ankara Vakıf Eserleri Müzesi’ne getirildi. Çalışmada, 16. yüzyılda 55 yıl kullanılan ve usta çıraklara ders vermediği için bir daha kullanılmayan mercan kırmızısı rengi vardır. Müzede sergilenen eser, Adana Seyhan Ulu Camii’ndeki çalışmalar tamamlandıktan sonra ait olduğu yere geri gönderilecek.
‘ÖNCELİĞİMİZ YERİNDE SERGİLEMEK’
Türkiye’ye dönen eserle ilgili olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Hediyelik Eşya Müdürü Önder Özbilgin, “Bizim çinimiz İznik çinisidir, en önemli özelliği mercan kırmızısıdır. Ustası onu geleceğin kalfalarına veya kalfalarına öğretmediği için.” çıraklar o dönemde kullanılan kırmızı rengi daha sonraki hiçbir dönemde göremiyoruz.Bizans ve Selçuklu.Çinilerde dönemin kültürel motiflerini net bir şekilde görebiliyoruz.Bakanlığımızın ve genel müdürlüğümüzün en önemli önceliği eserlerin sergilenmesidir. Çalışmaları koruma altına aldık, camideki çalışmalardan sonra çalışmaları yerinde göreceğiz” dedi. Bugüne kadar 21’i ülkemizden kaçak olarak getirilen 131 adet kiremit parçasını ülkemize kazandırdık.