İş

Bakan Muş: Şirketlerimizin Togo’da tarım ve madencilik alanlarında yer almasını istiyoruz

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından online olarak gerçekleştirilen Türkiye-Togo Ticaret ve Yatırım İşbirliği Toplantısı’nda konuşan Muş, Togo’nun 2021 yılında 3.’sü düzenlenen Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu’na güçlü bir şekilde katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. .

Togo’nun son yıllardaki yüksek büyüme performansı ve dinamik ekonomik yapısının verdiği prestij ile Afrika kıtasında Türk yatırımcı ve ihracatçısına fırsatlar sunan bir ülke olduğunu belirten Muş, “Bugün düzenlediğimiz online toplantının ülkemizin geleceğine inanıyorum. DEİK ve Togo İşverenler Konseyi işbirliğiyle düzenlenen Bu tür faaliyetler karşılıklı ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynayacak ve ülkelerimiz arasında kurulacak iş birliğinin daha da güçlenmesine vesile olacaktır.

“Afrika’daki yatırımlarımızın piyasa değeri 6 milyar doları aştı”

Muş’un Afrika kıtasıyla çok boyutlu bağlarının temelini oluşturan “Afrika Stratejisi”nin 20. yılına girdiğini hatırlatan Muş, şunları kaydetti:

“Bu görüşme vesilesiyle, bu strateji doğrultusunda Afrika kıtasıyla olan bağlantılarımızda ne kadar yol kat ettiğimizi bazı verilerle birlikte kısaca paylaşmak istiyorum. Afrika ile 2003 yılında 5,4 milyar dolar olan toplam ticaret hacmimiz 2022’de 40,7 milyar dolara ulaştı ve Afrika’nın dış ticaretimizdeki payı yüzde 4,6’dan yüzde 6,6’ya yükseldi. Yeniden strateji kapsamında 20 yıllık süreçte Afrika’daki yatırımlarımızın piyasa değeri 6 milyar doları aşarken, kıta genelinde Türk müteahhitlerinin üstlendiği projelerin büyüklüğü kümülatif olarak 83 milyar doları buldu. Bunun yanı sıra bu dönemde hedeflerimiz doğrultusunda kıtadaki diplomatik misyon varlığımızı artırdık. Bugün Afrika’nın 44 ülkesinde büyükelçiliğimiz, 31’inde ticaret danışmanlığımız var. Ayrıca Türk Hava Yolları’nın Afrika kıtasında 62 noktaya direkt uçuş frekansları noktasında uçuşları olduğunu özellikle belirtmek isterim. ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi.”

“İkili ticaret hacmi 2022’de 344 milyon dolara ulaştı”

Muş, uluslararası kuruluşların hazırladığı ekonomik görünüm raporlarında, Togo’nun önümüzdeki dönemde hem ekonomik büyüme hem de dış ticaret hacmindeki artış açısından dikkat çekici bir performans göstereceğinin varsayıldığına işaret etti.

Togo ile Türkiye arasında son dönemde istikrarlı bir şekilde artan ikili ticaret hacminin 2022’de yüzde 134 artışla 344 milyon dolara ulaştığına değinen Muş, Togo’nun Türkiye’ye susam, susam ikram edeceğini söyledi. kahve, hurda demir-çelik ve pamuk ihracatında şu anda tam olarak kullanamadıkları bir potansiyeldir.

Muş, Türkiye’den Togo’ya motorlu kara taşıtları, gıda, demir-çelik, makine parçaları ve kimya işleri ihracatını artırma konusunda önemli bir potansiyel bulunduğunu kaydetti.

“Taahhüt sektöründeki firmalar için önemli iş birliği fırsatları var”

Taahhüt departmanındaki firmalar için değerli iş birliği fırsatları olabileceğini kaydeden Mehmet Muş, “Sosyal ve ticari alanların inşası, ulaşım-lojistik altyapısının yenilenmesi ve dijitalleştirilmesi, modern şehirlerin inşası gibi projelerin ön plana çıkacağını düşünüyoruz. özellikle Togo’nun Ulusal Kalkınma Planı çerçevesinde şirketlerimize fırsatlar sunuyoruz.” .

Türk firmalarının dünyanın çeşitli bölgelerinde KÖO projelerini başarıyla yürüttüğünü belirten Muş, “Togo’da özellikle tarım ve madencilik alanlarındaki bu tür projelerde firmalarımızın bağımsız veya Togolu firmalarla ortak olarak yer almasını isteriz. önümüzdeki dönemde.” dedi.

Muş, Togo’da işlenmiş tarım ürünleri üretiminin artırılması ve uygun lojistik sağlanarak dünya pazarlarına sunulması için Türk firmalarının yetenek ve deneyimlerinin kullanılabileceğine inandığını belirtti.

İkili ilişkilerin hukuki boyutuna ilişkin çalışmaların devam ettiğini hatırlatan Muş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma ile İkili Vergilendirmeden Kaçınma Anlaşmasının imzalanması ve yasalaşması, özellikle Türk yatırımlarının Togo’ya akışı bağlamında değerli olacaktır. Ancak 2021 yılında imzaladığımız Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması’nın bir an önce yürürlüğe girmesini ve Karma Ekonomik Komite mekanizmasının ülkelerimiz arasında işlerlik kazanmasını temenni ediyoruz. Sözlerime son verirken, ülkelerimiz arasındaki ticari iş birliğinin değerli paydaşları olan iş insanlarımızın ekonomik bağlantılarımıza katkılarını daha da artıracaklarına yürekten inanıyorum.”

Togo Cumhuriyeti Yatırımları Teşvik Bakanı Rose Kayı Mivedor’un Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı’nı davet ettiğini hatırlatan Bakan Muş, “Davetiniz için Togo’ya teşekkür ediyorum. Şu anda önümüzde Mayıs ya da Haziran’da yapılacak bir seçim var. Dolayısıyla seçim takvimi nedeniyle ancak seçimden sonra bir planlama yapabileceğimizi buradan ifade etmek istiyorum.”

Rose Kayı Mivedor: Türkiye’den doğrudan yatırımları güçlendirmek istiyoruz

Togo Cumhuriyeti Yatırımları Teşvik Bakanı Rose Kayı Mivedor, son 2 yıldır Togo ve Türkiye’nin ortak iradeyle siyasi ve ekonomik ilişkileri güçlendirmek için büyük çaba sarf ettiğini söyledi.

Bakanlığın amacının Togo’yu güçlendirerek cazibe merkezi haline getirmek olduğunu dile getiren Mivedor, Türkiye’den doğrudan yatırımları güçlendirmek istediklerini kaydetti.

2015-2019’da Türkiye ve Togo’nun ortasında yüzde 70’lik bir iş büyüme hacmi gözlemlediklerini belirten Mivedor, bu online görüşmenin bundan sonraki ikili görüşmelerin başlangıcı olmasını diledi.

Mivedor, Türkiye Ticaret Bakanlığı’nı da Togo’ya davet etmek istediğini söyledi.

Nail Olpak: Vize kolaylıkları önümüzü açacak

DEİK Lideri Nail Olpak, iş dünyası olarak karşılıklı çıkarlar çerçevesinde yürütülen faaliyetlerin açık bir koruma içinde olmasını istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Yatırımların Teşvik Edilmesi ve Karşılıklı Korunması Anlaşmaları ile İkili Vergilendirmeden Kaçınılması Anlaşması ikili çıkarlarımızın gelişmesi adına önemli adımlardan biri olacaktır. Batı Afrika’nın değerli limanlarından biri olan Lome Limanı.” AfCFTA kapsamında Türk şirketlerinin Batı Afrika’ya açılan bir kapı olabileceğini hatırlatmak isterim. Bilgi ve ağ oluşturma bugünün dünyasında çok daha önemlidir. Bu yıl 38. faaliyet yılına giren DEİK’in Ticaret Bakanlığımızın desteği ve koordinasyonuyla dünyanın dört bir yanına dağılmış 151 iş konseyi bulunuyor. Bunların 47’sinin Afrika’da olduğunu memnuniyetle ifade etmek isterim. Togolu dostlarımızla birlikte bu güzel ağı iş birliği için kullanmaya hazırız.”

Olpak, DEİK ile Togo İşverenler Meclisi’nin bugün imzalayacağı mutabakat zaptı’nın ilişkilerin gelişmesi adına yeni bir adım olacağına inandığını söyledi.

Berna Akyıldız: Bir an önce 500 milyon dolar seviyesine ulaşmalıyız

DEİK Türkiye-Togo İş Konseyi Başkanı Berna Akyıldız, iki ülke arasındaki ticaret hacminin dinamizmi gösterdiğini vurgulayarak, “2023 yılında gösterdiğimiz emek ve fedakarlıkları daha da büyüteceğimize inanıyorum. “Dolayısıyla bu rakamlar iki ülkenin iş insanları için hayal bile edilemezdi. Ancak bu sayı bile bugün bize küçük geliyor. Hatta ticaret hacmimizi daha da artırmamız gerektiğini söylüyoruz. Bir an önce 500 milyon dolar seviyesine ulaşmalıyız.”

Konuşmaların ardından DEİK Lideri Nail Olpak ve Togo Patrons Ulusal Yönetim Kurulu Lideri Coami Sedolo Tamegnon tarafından DEİK ile Togo Bosses Yönetim Kurulu arasında mutabakat zaptı imzalandı.

sarikamisajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu