Haber

BM Genel Sekreteri Suriye’deki Şiddetten Endişeli

YENİ Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Suriye’nin kuzeydoğusunda artan şiddet olaylarından endişe duyduğu ve ülkede “her türlü şiddeti kınadığı” bildirildi.

BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kuzeydoğu Suriye’de yaşanan şiddet olaylarının sivil can kayıplarına ve sivil altyapıların zarar görmesine neden olduğuna dikkat çeken Haq, uluslararası insancıl hukuk uyarınca sivillerin ve altyapıların korunması gerektiğine dikkat çekti.

Haq, sahadaki insani yardım ortaklarının Deyrizor’da sivil kayıplarının 4’ü çocuk olmak üzere 54’e çıktığını bildirdiğini belirtti.

Guterres’in bölgesel gerilimi önlemek için tüm taraflara ılımlılık çağrısı yaptığını belirten Haq, “Genel Sekreter Suriye’deki her türlü şiddeti kınıyor ve tarafları uluslararası hukuka uygun yükümlülüklerini yerine getirmeye davet ediyor.” dedi.

Deyrizor’da çatışmalar

Suriye’nin doğusundaki Deyrizor ilinde terör örgütü PKK/YPG’nin baskısı altındaki Arap aşiretleri ile örgüt arasında 27 Ağustos’ta başlayan çatışmalar 10’uncu gününe girdi.

Arap aşiretlerinin terör örgütünün baskısıyla Deyrizor’da PKK/YPG’ye yönelik başlattığı operasyonlar Haseke ve Rakka illerinin kırsal alanları ile Halep’in Menbiç ilçesinde devam ediyor.

Bu kapsamda Deyrizor, Rakka ve Haseke illeri ile Halep’in Münbiç ilçesinin kırsal kesimlerinde toplam 33 köy PKK/YPG işgalinden kurtarıldı.

Örgüt, Arap kabilelerine karşı ABD yapımı silahlar ve askeri araçlar kullanıyor.

Deyrizor’da PKK/YPG işgali

ABD ordusunun desteğiyle “DEAŞ’la mücadele” adı altında örgüt tarafından işgal edilen Deyrizor’un nüfusunun tamamı Araplardan oluşuyor.

Terör örgütü işgal ettiği bölgelerde Arap çocuklarını zorla silah altına alıyor.

Örgüt, ABD yaptırımlarına rağmen bölgedeki kuyulara el koyarak elde ettiği petrolü kaçakçılar aracılığıyla Şam yönetimine satarak gelir elde ediyor. Örgüt elde ettiği geliri kendi faaliyetleri için kullanırken bölge halkı yerel hizmet ve yardımlardan mahrum kalıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu