Haber

Abaya yasağı Danıştay’a taşındı: Fransa’da onlarca öğrenci okula kabul edilmedi

Fransa’da devlet okullarında abaya yasağının ardından kıyafetlerini değiştirmeyi reddeden onlarca öğrenci yurtlarına gönderildi. Okulun ilk gününde yasağın uygulanmasına ilişkin BFMTV’ye konuşan Eğitim Bakanı Gabriel Attal, okula ferace ile gelen 298 öğrencinin tespit edildiğini söyledi. Attal, uyarıların ardından öğrencilerin yarısından fazlasının feracelerini çıkardığını, 67 kişinin ise yasağa uymadığı için evlerine gönderildiğini anlattı.

Öte yandan yasağın il duruşmasının bugün Danıştay’da görüleceği belirtildi. Ulusal basında yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hükümeti laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle yeni eğitim-öğretim yılında okullarda ferace ve benzeri kıyafetlerin giyilmesini yasaklamış, bu durum Danıştay’a taşınmıştı. ADM Derneği temel özgürlüklere aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtı.

ÖĞRETMENLER GREVDE

Paris’teki Maurice Utrillo Lisesi öğretmenleri de yayınladıkları bir bildiriyle yarından itibaren greve gideceklerini duyurdular. Öğretmenler, ferace ve benzeri kıyafetler giyen öğrencileri “damgalamayı” reddettikleri için okul girişinde kıyafet kontrolü yapmayacaklarını bildirdi. Macron hükümetinin “İslam karşıtı politikalar” yürüttüğünü söyleyen öğretmenler, yarın tüm öğrenci ve velileri lise önünde bir araya gelerek yasağa karşı çıkmaya çağırdı.

‘AMACIMIZ KİMSEYİ ETİKETLEMEK DEĞİL’

Tepkilerin ardından açıklama yapan Macron, abaya yasağının kimseyi “etiketlemek” olmadığını söyledi. Fransız toplumunda “cumhuriyete ve laikliğe meydan okuyan”, “dini istismar eden” bir azınlıkla yaşadığını, bu durumun bazen “çok kötü” sonuçlar doğurduğunu belirten Macron, tarih öğretmeni Samuel Paty’nin 2020’de öldürülmesine dikkat çekti.

“Sorunun çözüldüğü bir ülkede yaşıyormuş gibi davranamayız” diyen Macron, alanda çalışan öğretmen ve okul yöneticilerinin, abaya yasağı konusunda ulusal düzeyde “net” olmadıkları takdirde baskıyla karşılaşacaklarını savundu. Yasağın kimseyi “etiketleme” amaçlı olmadığını öne süren Macron, okullarda “tek tip” kıyafet kuralını denemeye istekli olduğunu söyledi.

Samuel Paty adlı öğretmen, 2020 yılında ifade özgürlüğü konulu bir ders sırasında öğrencilerine Hz. Muhammed’in karikatürlerini gösterdiği için başı kesilerek öldürülmüştü. Bu cinayet Fransa’da büyük tepkiye neden oldu ve ülke genelinde ifade özgürlüğünü desteklemek amacıyla düzenlenen yürüyüşlere onbinlerce kişi katıldı. (DIŞ HABER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu