Ekonomi

Eti Maden: “Bor Karbür Fabrikasında üretim yapılmadığı iddiası doğru değil”

Eti Maden, bazı basın organlarında ve sosyal medyada yer alan “Karbür Fabrikasında üretim yok” tartışmasına ilişkin yaptığı açıklamada, iddiaların asılsız olduğunu ve fabrikada üretimin devam ettiğini belirtti.

Eti Maden, Balıkesir’in Bandırma ilçesinde hizmete açılan Türkiye’nin ilk Bor Karbür Tesisi ile ilgili bazı medya ve sosyal medyada yer alan gerçek dışı iddialara ilişkin açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada, Bor Karbür İşletmesi’nde üretim yapılmadığı yönündeki tezlerin gerçek dışı olduğu belirtilerek, şu sözlere yer verildi:

“Türkiye’nin ilk Bor Karbür Fabrikasının temeli 25 Ekim 2019’da atıldı. Tesis açılışı 19 Mart 2023’te Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle üretime başladı. Tesis yılda bin ton bor karbür üretecek.” bor karbür üreten 5 ülkeden biridir. Bor karbür ileri teknoloji gerektiren üretim yöntemi ile başta savunma sanayi olmak üzere nükleer, otomotiv, nanoteknoloji gibi birçok sektörün kritik bir bileşenidir. Türkiye’de Bor Karbür Fabrikasının açılmasıyla birlikte, ham maddeden ekstrem eserlere kadar bor cevherinin maliyeti Türkiye zincirini tamamlamış ender ülkeler arasında yerini almıştır.Türkiye bor cevherine yaptığı teknoloji, Ar-Ge ve inovasyona dayalı yatırımlarla bor cevheri maliyetini 2.000 kata kadar çıkarmıştır. ülkemizin hem rezervleri hem de üretim ve ihracat açısından Dünya Lideri olduğu cevher.Bor yatırımı yapılan bölgeler için de geçerlidir. ülkemiz için bir bedel oluşturan asılsız argümanlar, önemli bir ekonomik faaliyet sağlamaktadır. Bilhassa kuruluşumuzun panosundaki pahalı işler üretim amacına uygun bir pürüz olmayacaktır.” – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu