Teknoloji

Otomotiv sektöründen 3,1 milyar dolar ihracat

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) verdiği bilgiye göre, Türk otomotiv sektörünün ekim ayındaki ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,6 artarak 3 milyar 87 milyon dolara ulaştı. Sektörün Türkiye’nin toplam ihracatındaki payı yüzde 13,5 olarak kaydedildi.

Ekim ayında dış satışlarda en büyük ürün kümesi 1 milyar 196 milyon dolarla tedarik sanayi ihracatı öne çıktı.

Ekim ayında binek otomobil ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34 artışla 1 milyar dolara, otobüs, minibüs ve midibüs ihracatı ise yüzde 53 artışla 214 milyon dolara çıktı.

Mal taşımaya mahsus motorlu kara taşıtlarının ihracatı 446 milyon doları, traktör ihracatı ise 184 milyon doları buldu.

Ürün kümeleri bazında ihracat artışları

Yan sanayide en fazla ihracat yapan ülke olan Almanya’ya ihracatta geçen yılın ekim ayına göre yüzde 7 oranında artış yaşandı. Önemli pazarlar arasında Rusya Federasyonu’na yüzde 10, Fransa’ya yüzde 17, ABD’ye yüzde 24, Romanya’ya yüzde 70 ve İngiltere’ye yüzde 31’lik ihracat artışı dikkat çekti.

Binek otomobilde önemli pazarlardan biri olan Fransa’ya yüzde 93, İtalya’ya yüzde 25, Polonya’ya yüzde 91, İspanya’ya yüzde 27, Cezayir’e yüzde 100, İsveç’e yüzde 144; Mal taşımaya yönelik motorlu taşıtların ihracatında Slovenya’ya yüzde 60, İtalya’ya ise yüzde 38 artış yaşandı.

Otobüs, minibüs, midibüs ürün grubunda Fransa’ya yüzde 60, ABD’ye yüzde 59, İtalya, Almanya ve İspanya’ya ise üç haneli ihracat artışı kaydedildi.

AB ülkelerine ihracat yüzde 20, Afrika ülkelerine yüzde 63 arttı

Otomotivde en çok ihracat yapan ülke Almanya’ya 437 milyon dolar değerinde ürün gönderildi. İkinci büyük pazar olan Fransa’ya geçen yılın ekim ayına göre yüzde 48 artışla 373 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

İhracatın yüzde 4 artışla İngiltere’ye, yüzde 296 milyon dolara ulaştığı, İtalya’ya yüzde 27, İspanya’ya yüzde 35, Polonya’ya yüzde 37, Romanya’ya yüzde 63, Portekiz’e yüzde 51, Portekiz’e ise yüzde 54 olduğu belirlendi. İsveç’e. yapıldı.

Ülke kümesi bazında yüzde 69 payla en büyük pazar olan Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yüzde 20 artışla 2 milyar 125 milyon dolarlık otomotiv ürünü ihraç edildi. Diğer Avrupa ülkeleri yüzde 11’lik payla ikinci sırada yer alırken, bu ülke kümesine ihracat yüzde 0,4 arttı. Afrika ülkelerine ihracattaki artış ise yüzde 63 oldu.

Rakamları değerlendiren OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Türkiye ihracatında yine birinci olduk. Aynı zamanda bugüne kadarki en yüksek ekim ayı ihracatını gerçekleştirdik. Emeği geçen tüm ihracatçılarımızı tebrik ediyorum. Kuruluşumuzun 100’üncü yılını kutluyorum” dedi. Cumhuriyet tarihimizin ve çifte mutluluğun siciline doğru emin adımlarla ilerliyoruz.” İlerliyoruz.” sözlerini kullandı.

eynesilhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu