Teknoloji

Windows Not Defteri İçin Yapay Zeka Altyapısı Doğrulandı!

Artık netlik kazandığı üzere Windows Notepad bile yapay zeka tarafından desteklenmeye başlandı. Microsoft aslında kimseyi atlamıyor.

Yıllardır hayatımızda olan temel metin aracı Windows Not Defteri için geçtiğimiz günlerde “Cowriter” isimli bir özelliğin aktif hale getirileceği ortaya çıktı. Test aşamasında olan bu sistem, insanların Notepad’e yazdıklarını analiz edip değiştirebilecek. Metni farklı bir yapıda uzatabilecek, kısaltabilecek veya otomatik olarak yeniden yazabilecektir.

Bazı kişilere oldukça fayda sağlayacak ve hayatlarını kolaylaştıracak bu altyapı, kredinin temeli olarak kullanılacak (Çok kullananlar ekstra yeni kredi almak zorunda kalacak) ve geniş kapsamlı bir şekilde hayata geçirilmesi planlanıyor. 2024’ün ikinci yarısından önce kullanın.

Bugün öğrendiğimiz kadarıyla yazılımda “Copilot ile Anlat” özelliğinden bahsediliyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, Windows üzerinde Copilot’tan günlük belgelerini, kod bölümlerini veya seçilen herhangi bir içeriği net bir şekilde açıklamasını isteyebilecek konumda olacak.

Microsoft, yapay zeka konusunda donanım tarafında da büyük planlar yapıyor. Son tezlere göre Surface serisi adı altında piyasaya sürülen Microsoft imzalı bilgisayar modellerinin yeni versiyonları tamamen yapay zeka üzerine kurulu olacak.

Windows Yapay Zekasıyla Her Şeyin Yeniden Keşfedilmesini Sağlayacak

Windows Central’ın verdiği bilgiye göre 2024 yılının Surface Laptop ve Surface Pro modellerinin “Arm” veya “Intel” işlemci seçeneklerine sahip olması bekleniyor. Bu yapay zeka süreçlerine özel NPU’lara sahip işlemciler sayesinde birçok faydalı üretken yapay zeka hizmetinin doğrudan bilgisayarlar üzerinde çalıştırılacağı da aktarılan bilgiler arasında yer alıyor.

Bu sayede sunucu yükünü ciddi oranda azaltma imkanına sahip olan Microsoft’un, yeni modellerinde Qualcomm imzalı ARM’ye özel Snapdragon X’e yer vereceği söyleniyor. Intel tarafına baktığımızda ise ilk kez ayrı bir NPU’ya sahip 14. nesil Core işlemcilerin kullanılacağı gündemde.

Bu yeni Surface modellerinin özellikle Windows 12 odaklı tasarlandığını görüyoruz. Windows 12’nin en büyük yeniliğinin OpenAI’ye yapılan yatırım sayesinde mümkün olması bekleniyor. Gelişmiş bir yapay zeka altyapısının bulunacağı ve Copilot AI başta olmak üzere yeni sistemin çok daha gelişmiş bir kullanıcı deneyimi sunacağı aktarılıyor.

Bu konuyla ilgili olarak CES 2023’teki sunuma katılan eski Windows yöneticisi Panos Panay, “Yapay zeka, Windows’ta her şeyi değiştirecek ve pek çok konunun tam anlamıyla yeniden keşfedilmesini sağlayacak” dedi.

derince-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu