Haber

Yunan öğrenciler özel üniversite planına karşı sokağa çıktı

Yunanistan’da hükümetin yükseköğretimde planlanan reformlardan biri olan ve ülkede özel üniversitelerin kurulmasını öngören planına karşı protestolar yoğunlaşıyor. Polis, Perşembe günü başkent Atina’da düzenlenen gösterilere yaklaşık 15 bin öğrencinin katıldığını duyurdu. Beş haftadır devam eden protestolarda ülke genelinde 150 fakültede işgal eylemleri gerçekleştiriliyor.

Hükümetin planına göre kar amacı gütmeyen özel üniversiteler Eylül 2025’ten itibaren başvuruları kabul etmeye başlayacak.

Profesörler de plana karşı çıkıyor

Üniversite profesörlerinin çoğunluğu da üniversiteye giriş kurallarının gevşetileceği ve daha yüksek ücretler uygulanacağı gerekçesiyle hükümetin planına karşı çıkıyor.

Yaklaşık 200 profesör, bu hafta imzaladıkları dilekçede hükümeti reforma karşı direnişi kırmak için “kötü niyetli” çabalar göstermekle suçlayarak kınadı. Öğrencilerin oturma eylemi düzenlediği fakültelerde yapılan çevrimiçi sınavlara profesörler de katılmayı reddetti.

Hükümet, yüksek öğrenimdeki reformların Yunanistan’daki devlet üniversitelerinin prestijli yabancı akademik kurumlarla işbirliğini geliştireceğini ve uluslararası çekiciliğini artıracağını savunuyor.

Şu anda Yunanistan’da faaliyet gösteren yabancı eğitim kurumları diploma verememekte, yalnızca sertifika verebilmektedir.


Protesto gösterileri beş haftadır devam ediyor.Fotoğraf: Angelos TZORTZINIS/AFP

Bakan: Tabuları yıkan reform

Eğitim Bakanı Kyriakos Pierrakakis, “tabuları yıkan” bir reform olarak nitelendirdiği plana karşı çıkanları “azınlık” olarak nitelendirdi.

Bakanlık, Şubat ayı sonuna kadar yasalaşmasını umdukları düzenlemenin, binlerce Yunan öğrencinin diğer Avrupa ve Amerika üniversitelerinde okumak üzere ülkeyi terk etmesini önleyeceğini duyurdu. Bakanlığın verilerine göre şu anda yurt dışında eğitim gören 40 bin Rum öğrenci bulunuyor.

Reformu eleştirenler ise Yunan üniversitelerinin aslında kendi inisiyatifleriyle yurtdışındaki kurumlarla işbirliği yaptığını belirtiyor.

Yunanistan’daki devlet üniversiteleri altyapılarının bozuk olması, siyasi partilerin öğrenci işlerine müdahalesi, şiddet ve vandalizm gibi sorunlarla mücadele ediyor.

Eğitime ayrılan bütçe son 25 yılın en düşük seviyesinde

Dünya Bankası’na göre Yunanistan’ın eğitime harcadığı kaynak, bütçesinin yüzde 7,1’i ile son 25 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Pek çok öğrenci, özel üniversitelerin açılmasıyla genç işsizliğinin artacağından ve varlıklı ailelerden mezun olanların tercih edileceğinden korkuyor.

Önceki muhafazakar hükümetlerin Yunanistan’da yüksek öğrenimde reform yapma çabaları, çoğu şiddet nedeniyle gölgelenen öğrenci protestoları nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

AFP/SSB, Birleşik Krallık

DW Türkçe’ye hiçbir engel olmadan nasıl erişebilirim?

fethiyeajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu