Dünya

Tarihin en eski bulaşıcı hastalıklarından biri olan cüzzam halen etkisini sürdürmektedir.

Cüzamla ilgili bilgiler Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) veri tabanından derlenmiştir.

1873 yılında Gerhard Armauer Hansen tarafından saptanan “Mycobacterium leprae” adlı bakteriden sonra “Hansen hastalığı” olarak da anılan cüzzam, esas olarak cildi, periferik sınırları, üst solunum yollarının mukozal yüzeylerini ve gözleri etkileyen kronik bir enfeksiyon hastalığı olarak biliniyor. .

Bebeklikten yaşlılığa kadar insan yaşamının her evresinde ortaya çıktığı kaydedilen ve dünyada her gün yaklaşık 600 kişinin yakalandığı lepra hastalığı tedavi edilebildiği gibi erken evrelerde tedavi ile sakatlık da önlenebiliyor.

Cüzamın tedavi edilmeyen olaylarla yakın ve sık temas sırasında burun ve ağızdan çıkan damlacıklar yoluyla yayıldığı ve belirtilerinin yıllar sonra ortaya çıkabileceği belirtiliyor.

Hastalık tedavi edilmediği takdirde ciltte, uçlarda, uzuvlarda ve gözlerde ilerleyici ve kalıcı hasarlara neden olabilir.

Yaklaşık 5 yıllık bir kuluçka süresi olan hastalık çoklu ilaç tedavisi (MDT) ile tedavi ediliyor.

DSÖ verilerine göre 2020’de 128 bin 375 yeni vakanın görüldüğü hastalık, 2021’de yaklaşık yüzde 10 arttı ve 2021’de dünya çapında 140 bin 500’den fazla kişiye bulaştı.

2021’deki yeni vakaların yaklaşık dörtte üçü Hindistan, Brezilya ve Endonezya’da

1981’den beri, Nippon Vakfı ve 2000’den beri DSÖ aracılığıyla en az 16 milyon cüzamlı çoklu ilaç tedavisi ile tedavi edildi, ancak az gelişmiş ülke ve bölgelerdeki yoksulluk ve yaşam koşullarının ölçeği ve sınırlı erişim nedeniyle hastalık hala yaygın. sağlık hizmetleri, yetersiz beslenme ve göç. olduğu söyleniyor.

Cüzam en çok az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yer aldığı Güneydoğu Asya, Afrika ve Batı Pasifik bölgesinde görülürken, 2021 yılında yeni vakaların yaklaşık dörtte üçü Brezilya, Hindistan ve Endonezya’da tespit edildi.

Brezilya, Endonezya, Bangladeş ve Etiyopya 75 bin 394 vaka ile en fazla hastalığın görüldüğü ülkeler arasında yer alırken, yeni vakaların yarısından fazlası Hindistan’da bulunuyor.

Cüzzam, 2021’de 14 olayla en az Avrupa kıtasında görüldü.

Türkiye Sağlık Bakanlığı, 2021 yılında 3 yeni vaka tespit edildiğini ve Türkiye’de 485 cüzzam hastası olduğunu açıkladı.

Cüzzamdan etkilenenler genellikle ayrımcılık ve damgalanma ile karşı karşıya kalırlar. Bu durum tanı, bakım ve tedavi sonuçları ile siyasi ve sosyal hak ihlallerini olumsuz etkilemektedir.

Dünya Cüzzam Günü

Dünya Cüzzam Günü her yıl Ocak ayının son Pazar gününe denk geliyor, bu yıl 29 Ocak.

Gün, 1954 yılında Fransız hayırsever Raoul Follereau tarafından, pek çok kişinin neslinin tükendiğine inandığı cüzzam hakkında farkındalık yaratmak ve insanlara bu kolayca tedavi edilebilen eski hastalık hakkında bilgi vermek için icat edildi.

Cüzzamın en yaygın olduğu ülke olan Hindistan’da, Mahatma Gandhi’nin ölüm yıldönümü olan 30 Ocak Dünya Cüzam Günü olarak anılıyor.

2023 Dünya Cüzzam Günü’nün teması “Şimdi Harekete Geçin, Cüzzam’ı Bitirin”. olarak belirlendi.

DSÖ internet sitesinde “Bulaşmayı durdurmak ve bu hastalığı yenmek için gerekli güce ve araçlara sahibiz. Cüzzam hastalığını sona erdirmek için kaynaklara ve taahhüde ihtiyacımız var. Cüzzamın yok edilmesine öncelik verin. Cüzzam önlenebilir ve tedavi edilebilir. Cüzzamdan acı çekmek gereksizdir.” gün. kelimeler yer aldı.

“Cüzamsız bir dünya için çabalarımızı ikiye katlamanın zamanı geldi”

DSÖ Cüzzamın Ortadan Kaldırılması İyi Niyet Elçisi Yohei Sasakawa, Dünya Cüzam Günü münasebetiyle bir mesaj yayınladı.

Sasakawa, “Tarihsel olarak, hastalığı olan insanlar ayrımcılığa uğradı ve cüzzamla ilgili yanlış kanılar devam ediyor.” Dedi. terimini kullandı.

Dünyanın çeşitli yerlerinde cüzamlıların kendilerini toplumdan, aileden ve arkadaşlarından izole edilmiş bulabileceklerine dikkat çeken Sasakawa, bazı ülkelerde cüzamlıların kamu olanaklarından yararlanmalarını engelleyen veya cüzamlıların boşanmasına veya işten çıkarılmasına izin veren yasaların halen yürürlükte olduğuna dikkat çekti. .

Sasakawa, geçtiğimiz yıllarda Kovid-19 nedeniyle uygulanan karantina ve kısıtlama gibi önlemlerin, başta cüzamlılar olmak üzere, esasen sıkıntılı koşullarda yaşayan ve özellikle cüzamlıların tedaviye ulaşamadığı savunmasız topluluklar üzerinde ağır bedeller ödediğini belirtti.

Dünya Kovid-19 ile yaşamayı öğrense bile cüzzamın etkisinin devam ettiğini vurgulayan Sasakawa, Kovid-19 nedeniyle tedavilere ara verildiğini ve bunun hastalığın yayılmasını tetiklediğini ifade etti.

Sasakawa, mesajında, “70. Dünya Cüzzam Günü ve Dr. Hansen’in keşfinin 150. yıl dönümünü andığımız bu dönüm noktasında, salgın nedeniyle durmuş olan faaliyetleri hızlandırmanın ve çabalarımızı iki katına çıkarmanın zamanı geldi” dedi. cüzzamsız bir dünya için çalışmak.” değerlendirmesini yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu