Dünya

Macahel Honey Londra’da Altın Ödül Aldı

İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen “Bal Ödülleri” yarışında “Altın Bal” ödülünü alan Macahel balı Artvin’de lanse edildi.

Türkiye’nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı olan Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Camili (Macahel) bölgesinde üretilen bal, lezzetini dünyaya kanıtladı.

Macahel balı, 26-27 Mayıs tarihlerinde düzenlenen, dünyanın en prestijli ve kapsamlı bal yarışmalarından biri olan London International Honey Awards (LIHA) 2023’te altın ödüle layık görüldü.

Birçok ülkeden yüzlerce firmanın kendi ballarıyla katıldığı “Bal Ödülleri” yarışına katılan Macahel bölgesindeki 6 köyün arıcıları, yarışmanın tüm etaplarını başarıyla geçti.

Laboratuvar testlerinden geçirilen ve bu aşamalardan başarıyla geçen bal, daha sonra İtalya Tarımsal Araştırma ve EkonomiYönetim Kurulu (CREA) üyelerinin de yer aldığı komite tarafından kalite, doku, koku ve tat kriterlerine göre değerlendirildi.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda Artvin Macahel balı “Altın Bal” ödülünü alarak kalitesini bir kez daha gösterdi.

Zengin fauna ve florasıyla dikkat çeken Macahel’in Türkiye’de 10 bin bitki türünden 2 bin 727 çeşidi bulunuyor.

Koruma altındaki bölgeye özgü saf Kafkas arı ırkından elde edilen 17 çeşit bal, bölge halkının başlıca geçim kaynaklarının ortasında yer alıyor.

Ödüllü Macahel balının tanıtım ve bal sağım etkinliğine katılan Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Macahel balının dünya çapında tescillenmesinin Türkiye ve Artvin için değerli bir gelişme olduğunu söyledi.

Macahel bölgesinde yaşayan vatandaşların ballarının kalitesinin farkında olmasının sevindirici olduğunu ifade eden Vali Doruk, “Bu değere sahip olunması, korunması ve geliştirilmesi noktasında üst düzey farkın dar yanları olduğunu görüyoruz. Sonucu almak gerekiyordu.Biz valilik olarak ilimizde ki nadide ürünleriyle bu nadide bölgeyi ülkemizde korumak istedik.Milletimizin ve dünyanın hizmetine sunmak için bir takım çalışmalar yapıyoruz. dedi.

Yarışmada alınan birincilikle balın kalitesinin dünya çapında genel kabul gördüğünü vurgulayan Doruk, “Bütün çabalarımız sonucunda bu başarılarımızdan birini ortaya koymak için buradayız. Çalışmalarımız çerçevesinde Macahel’den gösterdiğimiz bal dünya çapında ödül aldı.Londra’da düzenlenen yarışma sonucunda altın bal “Balımızın kalitesini biliyorduk ama bu sonuçla genel kabul gördü” dedi. .

satış yok

Artvin Arıcılar Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, Macahel’de üretilen balın sağlık değerine dikkat çekerek, hekim tavsiyesi ile eczanelerde satılması gerektiğini vurguladı.

Bölgede 117 arıcının yaklaşık 8 bin kovanla geçimini sağladığını belirten Durmuş, “Burada gübre ve ilaçlama olmadığı için balımız kaliteli. Altın Bal ödülü alan balımızın kalitesi de buradan geliyor. Rakımın yüksek olması ve ortamda fabrika dumanının olmaması siparişlere yetişemiyoruz ve balı satamıyoruz” dedi. .

Kızıyla birlikte 24 yıldır arıcılık yapan Melehat Gülbin, ürettiği balın dünya çapında ödüller alması nedeniyle mutlu olduğunu belirterek, Tarım Bölge Müdürlüğü’nün katkılarıyla aldıkları eğitimlerle bal üretimindeki verimliliğin arttığını söyledi. Artvin Valiliği’ne bağlı Orman ve İl Tarım Müdürlüğü. – ARTVİN

gundogmus-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu