Dünya

Ticaret Bakanlığı’ndan zeytinyağı ihracatına ilişkin ek tedbir açıklaması

Ticaret Bakanlığı, dünyada zeytinyağı veriminin düşmesi nedeniyle artan dış talep ve dünya fiyatları nedeniyle artan dökme ve varil zeytinyağı ihracatının yurt içi tüketici fiyatları üzerindeki olumsuz etkisinin devam ettiğini belirterek, 1 Kasım’a kadar ihracat için ek önlemler alındığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Avrupa’da yaşanan kuraklık nedeniyle İspanya ve İtalya başta olmak üzere dünyada zeytinyağı üretiminin 2022/2023 döneminde yüzde 20 azaldığı, Türkiye’de ise üretimin yüzde 24 arttığı belirtildi. Uluslararası Zeytin Konseyi (UZK) verilerine göre yüzde 62.

Açıklamada, dökme ve varil zeytinyağı ihracatında yaşanan hızlı artışın yurt içi fiyatlara yansıdığı, iç piyasada zeytinyağı perakende fiyatlarındaki artışın son bir yıldaki genel fiyat artışının oldukça üzerinde gerçekleştiği kaydedildi.

Avrupa Birliği’nin (AB) gümrük vergilerinin yüksek olması nedeniyle Türkiye’nin AB üyesi ülkelere katma değerli ve ambalajlı zeytinyağı ihracatı çok düşük miktarlarda ve özellikle İtalya ve İspanya tarafından Türkiye’den ithal edilen dökme ve varil olarak yapılabilmektedir. Zeytinyağını işleyerek üçüncü ülkelere yeniden pazarladığı belirtildi.

Açıklamada, dökme ve fıçı zeytinyağı ihracatına yön vererek katma değerli ürün ihracatına katkı sağlamak amacıyla her türlü dökme ve fıçı zeytinyağı ihracatında kilogram başına 20 kuruş kesinti yapılmasına ilişkin kararın hatırlatıldığı hatırlatıldı. Ambalajlı zeytinyağına dış talep nedeniyle artan varil 19 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Açıklamada, zeytinyağı sektörünün dış ticaret, iç arz, arz, dış ve iç fiyatlara ilişkin Türkiye ve dünyadaki güncel gelişmelerin sektör paydaşları ile yakın temas halinde olan bakanlık tarafından yakından takip edildiği, şu sözler yer aldı:

“Bu kapsamda, dünyada azalan zeytinyağı veriminin neden olduğu artan dış talep ve dünya fiyatları nedeniyle önemli ölçüde artan dökme ve varil zeytinyağı ihracatının yurt içi tüketici fiyatlarına olumsuz etkisinin olduğu kaydedildi. Bakanlığımız bu kurallara uyar. altında Yine bir değerlendirme yapılarak bir sonraki zeytinyağı hasat döneminin başlangıcı olan 1 Kasım 2023 tarihine kadar dökme veya varil zeytinyağı ihracatı için ek tedbirler yürürlüğe girdi. “

Ticaret Bakanlığı’nın söz konusu ek tedbirlere ilişkin olarak sektör temsilcilerine gönderdiği yazıda, zeytinyağı ihracatının 1 Kasım’a kadar durdurulduğu öğrenildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu