Sağlık

Sağlık Bakanı Koca, kızamığa bağlı ölüm iddialarını yalanladı

Son haftalarda medyaya yansıyan “çocuklarda kızamığa bağlı ölüm” içeriğiyle haberler gündemi belirleyin. Bu endişe verici söylentilerin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yalanladı.

“BAŞARI İDDİALARI YANLIŞTIR”

Sosyal medya hesabı Twitter’dan uzun açıklamalarda bulunan Koca, “‘Kızamık nedeniyle ölüm’ iddiaları asılsızdır. Ülkemizde kızamık vakalarından ölümlerin olduğu yönünde medyada yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. .” sözlerini kullandı.

“YURT DIŞINDAN GELENLER NEDENİYLE VAKALARIN ARTTIĞI DOĞRU”

Koca, açıklamalarına şöyle devam etti: “Öncelikle şu değerli bilgiye dikkat çekmek isteriz: Kızamık nedeniyle ölüm söz konusu değildir. Kızamık nedeniyle olduğu veya olabileceği düşünülen ölüm nedeni. kızamık, HIV/AIDS hastalığına bağlı çoklu organ yetmezliğidir.Hasta yabancı uyruklu 2015 doğumludur.Bilindiği üzere sağlık Çalışanlarımızın ilgili program kapsamında yürüttüğü çalışmalar sonucunda kızamık ülkemizde tamamen kontrol altına alınmıştır. Ancak son yıllarda birçok ülkede olduğu gibi yurt dışından gelen olaylar nedeniyle ülkemizde de kızamık vakalarında artış olduğu bir gerçektir.

“SİZLERİ AŞI KONUSUNDA DİKKATLİ OLMAYA DAVET EDİYORUZ”

COVID-19 Pandemi döneminde artan aşı reddi kampanyalarına rağmen sağlık çalışanlarımızın çabaları sonucunda ülke genelinde çocuklarımızın KKK-I aşılanma oranları %95’in üzerinde tutulmuştur. Aşı reddi nedeniyle aşılanamayan çocuk sayısının giderek azalan Takip/Aşı Durum Bilgi Olum Formu ile bildirilmesi sevindiricidir. Türkiye’deki yabancılar için farklı aşı kapsamı hesaplanmaktadır. Bu oran MMR aşısı için %87 ile %92 arasında seyretmektedir. Aşı Uygulama Kurulumuzun önerisiyle 2019 yılından itibaren çocuklarımıza bir yaşından itibaren üç doz kızamık aşısı uyguluyoruz. Bilimsel veriler kızamık döneminde aşılama takvimine titizlikle uyulmasının faydasına işaret ediyor. Bu vesileyle vatandaşlarımızı çocuklarının sağlığı için aşı konusunda titiz olmaya davet ediyoruz.

“DURUMUN SABİT OLDUĞU TESPİT EDİLMİŞTİR”

Ülkemizde çeşitli üniversitelerde görev yapan bilim insanlarımızdan oluşan Aşı Danışma Kurulu ve Kızamık Teyit Komisyonu tarafından alınan kararlar doğrultusunda, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kızamık vakalarında artış yaşanırken, 2023 yılı Ocak ayı itibari ile İstanbul başta olmak üzere tüm illerimizde yoğun kontrol stratejileri uygulanmaya başlanmıştır. Bu denetim stratejileri çerçevesinde;

  • Tüm olayların (ev, okul, iş yeri ve hastane) temaslıları belirlenir, temas sonrası profilaksi çalışmaları yapılır ve en uzun kuluçka döneminde temaslılar izlenir.
  • Vaka görülen yerlerde saha çalışmaları ile etkili olaylar aranır, aşı olan ve olmayan çocuklar saha grupları halinde aşılanır.
  • Özellikle insanların toplu olarak yaşadığı yerlerde (geçici barınma evleri, geri gönderme merkezleri, yurtlar vb.) geliştirilmiş sürveyans çalışmaları ile gerekli taramalar ile etkin olay araştırmaları yapılmakta ve aşılanmamış veya eksik aşılanmış bireylerin yaşlarına göre aşılanmaları sağlanmaktadır. .
  • Sağlık kurumlarına şüpheli bir olay uygulaması durumunda triyaj ve izolasyon tedbirlerinin güçlendirilmesi maksimize edilmiştir. Sağlık çalışanlarının kızamığa karşı bağışık olduğu kanıtlanamıyorsa aşı yapılır.
  • İl Sağlık Müdürlükleri tarafından belirlenen riskli bölgelerdeki konutlara gidilerek aşılama çalışmaları yapılıyor.
  • Aynı şekilde askerlerin, turizm şubesi çalışanlarının ve havalimanlarında çalışan işçilerin aşılanması yapılmaktadır.
  • Aile hekimlerimiz yanlarında kayıtlı olan çocukların aşılanma durumlarını gözden geçirerek, yaşlarına göre eksik aşılanan tüm çocukları acilen aşılamaları konusunda uyarılmıştır.
  • Göçmen sağlık merkezlerinden ve yabancı uyruklu polikliniklerinden hizmet alan kişiler acilen değerlendirilmekte ve yaşına göre eksik aşılanan tüm çocuklar acilen aşılanmaktadır.

Aşı Danışma Kurulu’nun bu ay yapılan son toplantısında mevcut durum değerlendirildi ve durumun stabil olduğu belirlendi ancak çalışmaların bire bir ciddiyetle sürdürülmesine karar verildi. Sağlık teşkilatımız bu konuda gerekli tüm çalışmaları uluslararası normlar çerçevesinde yürütmektedir. Halk, açıklamanın vereceği güven duygusu içinde olmalı ve aşı için gerekli hassasiyet gösterilmelidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu