Sağlık

Greyfurt kimler yememeli ve hangi ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır? Greyfurtun yararları ve zararları…

Greyfurt, ekşi tadı nedeniyle çoğumuzun kaçındığı yarı tropik bir meyvedir. Acıdan tatlıya, ekşiye kadar farklı tatlara sahip olan bu narenciyenin aslında Amerika’da 20 çeşidi yetişiyor. Türkiye’de portakal ve mandalinaya göre daha az tüketilen bu meyveyi kahvaltıda seçme alışkanlığı var.

Ülkemizde çoğunlukla suyu sıkılarak tüketilse de faydalarının yanı sıra dikkat edilmesi gerekenler de vardır. Tam anlamıyla bir vitamin ve mineral deposu olan greyfurta gelin yakından bakalım…

GREYFURT’UN FAYDALARI

Kan şekerini dengeler

Greyfurt, düşük glisemik indekse sahip bir meyve olduğundan kan şekeri düzeyine olumsuz bir etkisi yoktur. Aksine araştırmalar greyfurtun tip 2 diyabet üzerinde olumlu etkisi olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, greyfurtun acı yapmasına rağmen naringin bileşeninin, tip 2 diyabetli kişilerde glikoz intoleransını iyileştirmek için kullanılan bir inhibitöre benzer özelliklere sahip olduğunu bulmuşlardır.

Kilonun korunmasına yardımcı olur

Zayıflama özelliği halk arasında yaygın olsa da bu kesinleşmiş bir durum değildir. Greyfurt meyvesi uzun süre tok kalmanıza yardımcı olduğu gibi aynı zamanda kilonuzu korumanıza da yardımcı olur. Yüksek tansiyon, obezite ve yüksek lipit (yağ) seviyeleri arasında bağlantı kurarak kan basıncını ve kandaki lipit seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Bu nedenle greyfurtun kilo kontrolü ve obeziteyi önleme konusundaki uzun vadeli faydalarından bahsetmek daha gerçekçi olacaktır.

İnme riskini azaltır

Araştırmaya göre; Greyfurt ve portakal gibi turunçgillerde bulunan flavonoidlerin daha fazla tüketilmesi kadınlarda iskemik felç riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Felç riskine karşı yeme alışkanlıklarınıza greyfurtu da ekleyebilirsiniz.

kalbi korur

İçerdiği lif, potasyum, likopen, C vitamini ve kolin kombinasyonu kalp sağlığına katkıda bulunur. Yüksek potasyum alımını ve tuzun azaltılmasını teşvik ederken aynı zamanda yüksek tansiyon nedeniyle oluşabilecek bazı komplikasyonları da önler.

Zengin antioksidan içeriği

Greyfurt, C vitamini gibi antioksidanlar açısından zengin bir meyvedir. Antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu kanserlere karşı koruyucu bir kalkan görevi görür. Bir küçük greyfurtta 68,8 miligram (mg) C vitamini bulunmaktadır. Yetişkinler için günlük önerilen C vitamini miktarının kadınlarda 75 mg, erkeklerde ise 90 mg olduğu bilinmektedir. Küçük bir greyfurtta bulunan 2270 mikrogram likopenin kansere karşı koruyabileceği söyleniyor.

Sindirim sistemini düzenler

Greyfurt yüksek miktarda su ve lif içerir. 200 gram ağırlığındaki bir greyfurtta 182 gram su ve 2,2 gram lif bulunur. Lif ve su kabızlığı önler ve sindirim sisteminin düzgün çalışmasına katkıda bulunur. Yetişkinlerin yaşa ve cinsiyete bağlı olarak günde 28-33,6 gram lif tüketmesi gerekir. Yüksek lif tüketimi aynı zamanda kolorektal kanser riskinin azaltılmasında da faydalıdır.

bağışıklık güçlendirici

A ve C vitaminleri bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynar. C vitamininin diyet yoluyla alınması solunum yolu enfeksiyonlarının ve diğer enfeksiyonların önlenmesinde önemlidir. Kronik hastalıkları olan yetişkinlerin ve sigara içenlerin özellikle C vitamini alımına dikkat etmeleri gerekmektedir. A ve C vitamini kombinasyonu hastalandığınızda iyileşme süresini kısaltır. Bu acı-tatlı meyvede bulunan sitrik asit, sindirimden sonra alkali bir tepki yaratır. Bu soğuk algınlığı, öksürük ve gribe karşı koruyucu bir bariyer oluşturur.

GREYFURT KİMLER TÜKETMEMELİDİR? GREYFURTUN ZARARLARI

  • İlaç etkileşimi yüksek bir meyve olduğundan enzim bağlama kapasitesi de yüksektir. Bu özellik ilacın bağırsaklardan kana normalden daha hızlı karışmasına neden olabilir. Kandaki ilaç seviyesini arttırdığı için tehlikeli olabilir. Bazı psikiyatrik ilaçlar (antidepresanlar ve anksiyete ilaçları), yüksek tansiyon, kalp ritmi ve kolesterol ilaçları alırken greyfurt tüketirken mutlaka doktora danışılmalıdır.

  • Ayrıca potasyum içeriğinin yüksek olması nedeniyle böbrek enfeksiyonu olan kişilerin de greyfurt tüketimine dikkat etmesi gerekir. Böbreklerin hasar görmesi fazla potasyumun kandan uzaklaştırılmasını zorlaştırabilir. Bazı durumlarda potasyum birikimi hayati tehlike oluşturabilir.

  • Gastroözofageal reflü hastalığı olan kişiler asidik yapısından dolayı greyfurt tüketmeyebilirler. Bu kişilerde mide yanmasına neden olabilir.

  • Kemoterapi tedavisi sırasında tekrar greyfurt tüketilmesi önerilmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu