Sağlık

Gece Yeme Bozukluğu Sendromu

Gece uykusunu bölüp yemek yeme alışkanlığı, pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarıyor

Gün içinde kâfi beslenmenize hatta akşam yemeğini yemiş olmanıza karşın, gecenin ilerleyen saatlerinde kendinizi mutfakta buzdolabının önünde buluyorsanız, uykunuzu bölerek atıştırmak için şuurlu / bilinçsiz olarak yiyecek hazırlıyorsanız kesinlikle bir tabibe başvurmalı, fizikî ve ruhsal sıhhatinizi müdafaa altına almalısınız.

Gece yeme sendromu, kesintili uyku ( uykusuzluk ) ile birlikte ortaya çıkan bir yeme bozukluğudur. Gece boyunca birkaç sefer yemek yemek için uyanmalara yol açar. Tedavi edilmediğinde sağlıklı kiloyu müdafaayı zorlaştırır. Ayrıyeten diyabet ve yüksek tansiyon üzere sıhhat sıkıntıları riskini artırır. Gece yeme bozukluğu olan bireyler uyku öncesi yemek yemediklerinde uyuyamayacaklarını hissedebilirler. Gecenin ortasında yemek yeme isteği üzerinde denetimlerini kaybedebilirler. Gece yeme bozukluğu olanlarda çoklukla geceleri daha makus olan depresyon yahut anksiyeteye daha sık rastlanır.

YYÜ Gaziosmanpaşa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Kamil Gurur Basmacıoğlu, gece yeme bozukluğu olan bireylerde pek çok hastalığın olabileceğini söyleyerek, uzman tabipler tarafından denetim altına alınması gereken değerli bir süreç olduğunu tabir etti ve değerli bilgiler paylaştı.

Yaklaşık olarak her yüz şahıstan birinde ‘Gece Yeme Sendromu’ vardır. Ülkü kilosunun üzerinde olanlar, depresyon yahut anksiyetesi olanlar, husus bağımlılığı olanlar yahut yeme bozuklukları olanlarda bu durum daha da yaygındır.

Gece yeme sendromu, uyurgezerlik yahut öteki olağandışı uyku davranışı değildir. Uykuyla bağlantılı yeme bozukluğundan farklıdır zira bu şahıslar yemek yerken büsbütün uyanıktır. Gece yeme sendromu olanlar, uyandıklarını ve yemek yediklerini hatırlar. Lakin; uyku ile ilgili yeme bozukluğu olan beşerler uyurken yemek yer ve sonraki gün bunu hatırlamazlar.

BELİRTİLERİ VE NEDENLERİ

Gece yeme sendromunun belirtileri çoklukla birkaç hafta yahut ay sürebilir. Yemek yemek için uyanma nedeni ile , ekseriyetle haftada dört kereden fazla uykusuzluk yaşarlar. Birkaç hafta yahut ay boyunca yemek yemek için (bazen bir gecede birkaç kez) uyanırlar. Tekrar uyumak için midelerinin dolu olması gerektiğini düşünürler

Geceleri çok kalori almak : Bu bozukluğu olan şahıslar, gece günlük besin alımlarının 25’inden fazlasını tüketirler. Yatmadan evvel gece geç saatlerde, gece boyunca yahut her ikisinde de yiyebilirler. Birçok kişi büyük bir öğün yemek yerine gece boyunca daha küçük öğünler yahut atıştırmalıklar yer. Ekseriyetle kalori, karbonhidrat yahut şeker oranı yüksek yiyecekleri arzularlar.

Gün içinde iştah azalması: Hiperfaji (yoğun açlık ve aşırı yeme) akşamın ilerleyen saatlerinde ve gece olur.

Gece şahıslar kahvaltı için aç olmayabilir. Kimi beşerler öğlenden sonraya kadar aç hissetmezler.

Depresyon ve anksiyete: Depresyon ve anksiyete üzere zihinsel sıhhat durumları ekseriyetle birlikte ortaya çıkar. Gece Yeme Sendromu olan beşerler, yemeklerini denetim edemediklerini hissetme eğilimindedir. Utanmış, üzgün yahut utanmış hissedebilirler.

Sirkadiyen ritim bozuklukları: Sirkadiyen ritim, bedenin ne vakit yorgun, uyanık ve aç hissettiğinizi denetim eden doğal “saatidir” . Gece yeme sendromunuz varsa, dahili saatiniz olması gerektiği üzere çalışmamaktadır, bu sebeple bedeniniz, gündüz yerine geceleri aç ve uyanık hissetmenizi sağlayan hormonları salgılar.

Genler: Kimi ailelerde sık görülür, bu nedenle birtakım genlerin bozukluğunun hazırlayıcı olduğu düşünülmektedir.

Ruh sıhhati: birçok beşerde ayrıyeten depresyon ve anksiyete üzere his durum bozuklukları vardır.

Diğer bozukluklar: Bu şahısların öteki yeme bozukluklarına ve husus berbata kullanımı bozukluklarına sahip olma mümkünlüğü daha yüksektir. Ayrıyeten obeziteye eğilimli olma olasılıkları daha yüksektir.

Gündüz diyeti: Bazen gün içinde kâfi kalori almamaktan kaynaklanabilir. Gün içinde yiyecek alımını kısıtlayan bireylerin gece yemeleri daha mümkündür.

TEŞHİS VE TESTLER

Geceleri ne sıklıkta uyandığınız ve tekrar uyumanıza neyin yardımcı olduğu da dahil olmak üzere belirtilerinizi soracaktır. Fizikî sıhhatinizi denetim etmek için sizi muayene edecekler ve ruh haliniz, hisleriniz ve zihinsel sıhhatiniz hakkında sorular sorulur.

Doktorunuz sizden bir uyku günlüğü tutmanızı isteyebilir. Ne vakit uyandığınızı ve gece ne yediğinizi takip etmek, sağlayıcınızın tedavi planlamasına yardımcı olabilir. Olağandışı uyku davranışlarını denetim etmek için geceyi bir uyku çalışma merkezinde geçirmeniz de gerekebilir.

YÖNETİM VE TEDAVİ

Doktorunuz bir tedavi yahut birkaç tedavi tekniğinin bir kombinasyonunu önerebilir. Tedaviler şunları içerir: Bilişsel davranışçı terapi, rahatsız edici davranışları değiştirmenize ve daha sağlıklı alışkanlıklar edinmenize yardımcı olabilecek bir tıp konuşma terapisidir. Ömür üslubu değişiklikleri ve ilaçlar.

Ruh halinizi güzelleştirmek ve hislerinizi düzenlemek için gerekiyorsa seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) üzere antidepresan ilaçlar a gerek duyulabilir.

Sakinleşmenize ve tekrar uykuya dalmanıza yardımcı olmak için basamaklı kas gevşetme üzere zihin-vücut antrenmanları bu tedavide değerli takviye verecektir.

Her gün yaklaşık 15 ila 30 dakika özel bir ışık kullanarak ışık tedavisi (fototerapi). Bu lamba sirkadiyen ritminizi değiştirmenize yardımcı olur, böylelikle geceleri uykulu hissedersiniz.

Uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen ve denetim eden bir hormon olan melatonin. Hekiminiz gece uyumanıza ve uykuda kalmanıza yardımcı olmak için melatonin destekleri almanızı önerebilir.

Kilo idaresi programı sayesinde sağlıklı bir kiloyu koruyabilir, besleyici besinler seçebilir ve daha yeterli hissedebilirsiniz.

ÖNLEM

Uzman tabip ve beslenme uzmanının denetiminde sağlıklı yiyecekler seçilmesi en kıymetli adımdır. Konutta sadece sağlıklı yiyecekler bulundurduğunuzdan emin olmalısınız. Tedbir mühletince yağ ve şeker oranı yüksek besinler konuta alınmamalıdır.

İyi uyku hijyeni uygulanması değerlidir. Yatak odası çok sıcak yahut soğuk olmamalıdır. Her gün birebir saatte uyumaya hazırlanarak, yatmadan evvel kafein ve elektronik kullanımından kaçınılmalıdır.

Akıl ve ruh sıhhatinize dikkat edin: Gerilimi meditasyon ve derin nefes alma ile yönetmeye çalışın . Üzgün yahut telaşlı hissediyorsanız, hekiminizle konuşun. Danışmanlık ve terapi, hisleri yönetmenize ve ruh halinizi iyileştirmenize yardımcı olabilir.

Gün boyunca faal kalmak: Gündüz tertipli idman ve fizikî aktivite, geceleri daha yeterli uyumanıza yardımcı olur.

GÖRÜNÜM / PROGNOZ

Tedavi edilmeyen gece yeme sendromu başka sıhhat sıkıntılarına ve duygusal zorluklara neden olabilir. Şeker hastalığı, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve çok kilo taşımaktan kaynaklanan öteki meselelere yol açabilir .

Bu durum ilaçlar ve ömür üslubu değişikliklerinin bir kombinasyonu ile tedavi edebilir. Birçok kişi, kapsamlı bir tedavi planına bağlı kalarak semptomlardan kurtulur.

Gece yeme sendromu belirtileriniz varsa hekiminizi arayın. Değerlendirmeleri yapmak, uyanmanıza neden olabilecek sıhhat şartlarını denetim etmek kıymetlidir. Üzgün yahut telaşlı olduğunuz his durumlarında kesinlikle hekiminizle konuşulmalıdır.

Kilo alımı ve gündüz çok uykulu olmanın yanı sıra çaresizlik duygusu yaratabilir. Ne vakit yemek yeme gereksinimi hissettiğiniz ve uykuya dalmanıza yardımcı olacak şeyler de dahil olmak üzere semptomlarınız konusunda dürüst olunmalıdır. Üzgün, telaşlı yahut utanmış hissediliyorsa doktora söylenmelidir. Bu detaylar en tesirli tedavilerin planlamasına yardımcı olur.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu